top of page
Search

De egel met maar weinig stekels; Groentje

Updated: Jul 20, 2023

Begin november komt Groentje bij ons binnen. Met Slechts 10 gram is hij nog erg klein voor de tijd van het jaar. Het wordt spannend. Samen met twee andere egels heeft hij een aantal dagen bij de Dierenambulance doorgebracht voor ze bij ons komen. Met zijn drieën krijgen ze een warm hok met een warmhoudplaat. Op die manier kunnen de egels beter hun warmte vasthouden en gebruiken ze minder energie. Bij binnenkomst worden alle egels aan een grondige gezondheidscheck onderworpen. Groentje blijkt last te hebben van luizen, teken en hij heeft een kale plek. Gelukkig krijgen alle egels preventief Stronghold, dat moet dit ongedierte goed aanpakken. Daarnaast krijgt hij net als alle egels een weekje Flagyl (een antibiotica voor de darmen).
Na een week lijkt het goed te gaan met groentje en zijn vriendjes, maar dan ineens gaat hij achteruit. De vlooien van Groentje zijn nog niet weg en we vinden groene poep in het hok. Groene poep is een teken dat er iets mis is met de darmen. We herhalen de Stronghold en ze krijgen allemaal een weekje Synolux. Dat slaat gelukkig aan bij Groentje. Na een week is hij zo goed gegroeid dat hij bij de andere egels in de schuur mag. Met tien andere egels gaat Groentje zo de winter in. ’s Nachts scharrelen ze door het hok in de schuur en overdag slapen ze met zijn allen in de slaaphokjes. We maken regelmatig het hok schoon en elke dag is er schoon water en voer. Als in maart de egels weer actiever worden is het tijd voor om ze weer te wegen. Toen ze in winterslaap waren hebben we dat overgeslagen, maar nu zijn ze weer actief. Een goed moment om te kijken of ze weer gaan groeien. Als Groentje aan de beurt is voor zijn weegbeurt zien we dat hij nog kaler is geworden, dan voor de winter. Zijn huid ziet er niet goed uit. Op advies van de dierenarts krijgt Groentje een wasbeurt met een speciale shampoo. De eerste keer is dat best spannend. Eerst shampoo opspuiten, dat in laten trekken en dan in bad. Na het bad lekker afdrogen en dan weer terug in het grote hok, waar inmiddels nog maar zes egels zitten. De anderen zijn naar het grote buitenhok bevorderd om alvast te verwilderen. Groentje wil daar ook graag heen, maar hij heeft nog even zijn wasbeurten nodig. Om een de schilfers te verminderen krijgt hij na een paar weken ook nog een speciale zalf. Zijn egelvriendjes vinden zijn kale huid echter maar gek en hebben hem aangevallen. Daarom komt hij half april nog een paar weken naar binnen, de badbeurten vindt hij inmiddels lekker ontspannend en langzaam zijn er mini stekels te zien. Komende zomer zal Groentje bij ons in het tuinhok blijven zodat zijn stekels de kans krijgen om verder te groeien, daarna kan hij weer naar buiten. Heeft hij de naam Groentje gekregen omdat het lange tijd niet zo goed met hem ging en dat de kleur van zijn ontlasting was? We hopen dat wanneer zijn stekels zijn gegroeid we hem straks een mooie groene herkenbare streep kunnen geven met groene verf.

Hoe ging het verder met groentje? Hij is in april, samen met andere wegels uit de opvang, uitgezet bij Archeon. Daar kan hij scharrelen naar hartelust in de steentijd of andere oertijd. Wellicht kun je hem daar gaan zoeken!


13 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page