top of page

Een egelvriendelijke tuin

Voor een egelvriendelijke tuin hebben wij een aantal belangrijke tips:

1. Zorg voor beschutting: bied een egelhuisje of een stapel bladeren aan die ze als schuilplaats kunnen gebruiken.

2. Bied voer aan: Egels zijn alles-, maar vooral insecteneters, zorg dus voor een bron van insecten zoals  rupsen. Geef ze geen brood, pindakaas of melk, omdat dit hun spijsvertering kan verstoren. Egels kun je ook zacht kattenvoer aanbieden.

3. Creëer paden: Egels zwerven overal rond op zoek naar voedsel, dus creëer paden door je tuin door obstakels te verwijderen en overwoekerde vegetatie terug te snoeien.

4. Vermijd het gebruik van pesticiden:

Pesticiden kunnen de insecten doden waar egels zich mee voeden en kunnen ook schadelijk zijn voor de egels zelf. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke methoden voor ongediertebestrijding.

5. Zorg voor water: Egels hebben een constante waterbron nodig, dus plaats een ondiepe schaal met water in een schaduwrijk deel van uw tuin.

6. Kijk uit met een vijver: Heb je een vijver in je tuin, denk dan ook even mee met de egel. Ze kunnen best goed zwemmen, maar hoe komen ze eruit? Leg een plankje neer met wat kippengaas eromheen, dan kunnen ze er na een verfrissend bad zo weer uit klimmen.

 

Door deze tips te volgen, kunt u een egelvriendelijke tuin creëren. Wilt u weten hoe u meer egels kunt aantrekken in uw tuin? Onze Stichting geeft daar advies over.  

Een bakje water neerzetten

wordt dikwijls vergeten. Zorg voor een niet te diep bakje, want dan kunnen egels verdrinken.

Bloem

 

 

In de nacht leggen egels heel wat kilometers af. Zorg voor egels registreert opgevangen egels en die krijgen dan ook een eigen kleurtje mee. Judith van Zorg voor Egels: "Verschillende inwoners van Alphen aan de Rijn hebben met ons een app-groep opgericht, waardoor we samen de egels kunnen volgen. Is 'Geel' vandaag in het zuiden van het centrum van Alphen aan den Rijn, dan kan hij zomaar een paar dagen later in noord opduiken."

 

De meeste van deze betrokken inwoners hebben er ook (vaak samen) voor gezorgd dat de egels in hun tuin gemakkelijk naar die van de buren kunnen door de aanleg van een egelsnelweg. Ze hebben een gat gemaakt in de schutting van ongeveer 13 x 13 cm (let op: schuur deze goed, zodat de egel zich niet bezeert) of een tunneltje onder de schutting gegraven. "Zo versperren schuttingen de egel niet langer de weg, is er voor egels genoeg te eten en zien bewoners telkens weer een nieuw egeltje of zelfs gehele egelfamilie verschijnen," aldus Judith. 

 

 

'Geel' is vandaag bij ons 

808A0796-32A2-43D2-B31C-CDF6A2C9DDEB.jpeg

Wanneer de temperatuur in het najaar onder de tien graden zakt, trekken ze zich terug voor hun winterslaap. Heeft u een egelhuisje in de tuin, til deze dan nooit op om te zien of er een egel in zit. Het beestje kan dan doodvriezen of u jaagt de egel weg. Let op pootafdrukken, uitwerpselen of verschoven blaadjes. Nadat het huisje bewoond is geweest is het tijd om het schoon te maken. De egels willen elk jaar namelijk weer een nieuw, vers nestje maken. De beste tijd om dit te doen is rond april/mei.

Egels eten rupsen, maden en slakken en helpen u zo een handje in de tuin. Van april tot oktober bestrijden ze zo een teveel aan insecten

 

Judith: "Egels in de tuin zijn niet alleen ontzettend leuk, maar ook nog eens heel nuttig.

Mocht u zich aan willen sluiten bij de egelcommunity van Zorg voor egels en de app-groep van Alphen aan den Rijn en omgeving, neemt u dan gerust contact met ons op." 

Egelhuisje te koop
929BE61B-496C-4F66-8444-DF7B26224BE1_edited.jpg

Egelhuisje te koop

Het egelhuisje van Zorg voor Egels heeft meer weg van een egelvilla! De afmetingen zijn 40x40x26 (lxbxh). Genoeg ruimte dus voor een hele egelfamilie! En door een egelhuisje in uw tuin plaatsen voorkomt u dat egels op voor hen gevaarlijke plekken gaan slapen.

 

Hiermee helpt u niet alleen de egels in uw tuin, maar met de inkomsten uit de verkoop zorgen wij ook voor medicatie voor gewonde en zieke egels!

bottom of page